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DECISION ON REMAND 

On June 8, 2001, the Review Commission remanded the captioned case for further 

proceedings. The Commission directed reconsideration of a portion of the underlying December 

21, 2000, decision. Specifically, the Commission sought clarification of the extent to which the 

Judge relied on an error in the decision in determining that Miller Electric Co. (Miller) failed to 

establish its defense of employee misconduct. 

This Judge’s initial decision had affirmed a serious violation of item 1 (§ 1926.416(a)(1)) 

for permitting an employee to work in too close a proximity to an electric power circuit without 

safety precautions and item 2 (§ 1926.416(a)(3)) for failing to ascertain and warn employees of 

the proximity of an energized electrical power circuit. Item 3 was vacated. Miller’s employee 

misconduct defense was rejected for items 1 and 2. 

As the Order of Remand states, the initial decision erroneously included the words “50 or 

60 times” in the following sentence: 

Apprentice Meadows saw Stucker working “hot” 50 to 60 times but he had never seen 
him disciplined (Tr. 54, 56). 

The transcript at page 54 actually states: 

Q.:	 How about Mr. Sean Stucker [hooking up the ground, neutral, and 
energized wires]? 



A.: As far as I know, yes, I’m sure he had. 

Q.: How do you know that? 

A.:	 We worked together for a while. I can’t remember one instance that he 
might have hooked up something hot, but about any of the 50 or 60 
journeyman electrican[s] I’ve ever worked with, it’s all kind of --
sometimes they might hook up something hot. 

In the transcript “50 or 60” modified “journeymen” and not “times,” and the journeymen 

Meadows referred to are not attributable to Miller. This Judge does not recall specifically when 

she mistakenly added “50 or 60 times” to the sentence of the decision but knows that it was not 

in her original drafts. The sentence is accurate if “50 to 60 times” is deleted from it. The 

numbers were added after the determination was made that Miller failed to meet the employee 

misconduct defense, and the incorrect information was not relied upon to reach that 

determination. Indeed, had the Judge concluded that the apprentice observed Stucker “50 or 60 

times” violating a work rule, it would have merited more discussion. Despite the fact that the 

judge did not rely on these numbers, the decision contained an error which necessarily casts 

doubt on the conclusions reached in the December 21, 2000, decision. 

As directed, the record and arguments on the employee misconduct defense were again 

considered. This further review did not change the conclusion that Miller failed to meet the 

elements of the employee misconduct defense for items 1 and 2 of Citation No. 1. With the 

exception of the error, the Judge adopts and incorporates her previous discussion on the issue of 

employee misconduct and includes this further explanation. 

The Conduct at Issue 

It is undisputed that disconnecting the circuit at the breaker panel box (which in this case 

was in a locked electrical room) is the only way to “de-energize” the circuit, as that term is 

defined by the standard. It was insufficient to turn off a wall switch, even if this practice may 

have prevented the electrical current from reaching one of the switch legs of the circuit (Tr. 23, 

31, 84, 123). 

As discussed in the underlying decision, Miller’s electrician failed to de-energize an 

electrical circuit before working on it. During the incident which resulted in the fatality, the 

electrician was wiring in a 277-volt fluorescent light fixture. He had not disconnected the circuit 



at the breaker panel box. Nor did he “cut a corner,” as at least some Miller electricians did, and 

simply turn off the wall light switch to ostensibly disconnect the power to the circuit (Tr.19, 22, 

42, 143). 

Miller argued that it met the employee misconduct defense, noting that its journeymen 

electricians were skilled employees. The Secretary countered that Miller’s journeymen used 

wide discretion to determine whether to work on energized circuits and that they believed that 

they were allowed to disconnect the circuit at the wall switch. This being the case, the Secretary 

contended that a work rule to prohibit employees from working on energized circuits was not 

enforced. 

Employee Misconduct Defense 

The four elements of the employee misconduct defense are: (l) the employer established 

work rules designed to prevent the specific violation from occurring; (2) the work rules were 

adequately communicated to its employees; (3) it took steps to discover violations of those rules; 

and (4) it effectively enforced the rules when violations were discovered. E.g., Gary Concrete, 

15 BNA OSHC 1051, 1055 (No. 86-1087, 1991). 

The oral work rule in question stated that employees should not work on energized 

circuits or, alternatively, that employees should secure a formal permit to work on an energized 

circuit.1  Miller contends that this work rule was “designed to prevent” the cited violations and 

was clear enough to eliminate employee exposure to the hazards covered by the standards. This 

is correct for item 1. The rule is aimed at the conduct prohibited by § 1926.416(a)(1), which 

provides: 

No employer shall permit an employee to work in such proximity to any part of an 
electric power circuit that the employee could contact the electric power circuit in 
the course of work, unless the employee is protected against electric shock by 
deenergizing the circuit and grounding it or by guarding it effectively by 
insulation or other means. 

However, this work rule is not specifically aimed at the conduct prohibited by 

§1926.416(a)(3) (item 2), which provides: 

1  Although the  work rule wa s oral, it is understo od that M iller had a written  “permit” pr ocedure  in the safety manu al. 

The permit was to be filled out by a company official with the concurrence of the project’s owner before employees 

worked on an energized circuit. They were to use protective equipment in that event (Tr. 168). 



Before work is begun the employer shall ascertain by inquiry or direct 
observation, or by instruments, whether any part of an energized electric power 
circuit, exposed or concealed, is so located that the performance of the work may 
bring any person, tool, or machine into physical or electrical contact with the 
electric power circuit. The employer shall post and maintain proper warning signs 
where such a circuit exists. The employer shall advise employees of the location 
of such lines, the hazards involved, and the protective measures to be taken. 

Miller’s work rule placed the onus of determining whether a circuit was energized on the 

individual electrician and not on the supervisors, as Miller’s witnesses acknowledged. The 

standard, on the other hand, requires an employer to make the assessment. Therefore, the 

employee misconduct defense is rejected for item 2 for failure to establish the first element of the 

defense. The remaining elements of the defense are discussed below for item 1. 

As stated in the underlying decision, the fact that a work rule is oral may lead to 

confusion in how it is communicated, implemented, or enforced. Such confusion existed here. 

At the hearing Miller stated that its work rule required employees to disconnect a circuit at the 

breaker panel box. This was not always clear to employees and supervisors. While Miller’s 

electricians understood that Miller had a general “policy” about deenergizing circuits, they were 

unsure about what qualified as an acceptable method for doing so. 

During the investigation compliance officer Joseph Roesler interviewed journeyman 

electrician Vernon Bernard. (Bernard, who had been a journeyman electrician for 27 years and a 

Miller employee for 5 (Tr. 29, 40), was found to be a knowledgeable and fair-minded witness.) 

Roesler’s interview notes reflected that (Tr. 20): 

“Employee states that it is industry practice to work on a circuit with the wall 
switch off. He also stated that it would be Miller’s practice.” 

Bernard verified the statement at the hearing but at the same time appeared to make some 

distinction between turning off a wall switch and turning off the breaker (Tr. 18-19). On cross-

examination, Bernard again explained his understanding of Miller’s policy (Tr. 30): 

Q.:	 You stated that it is Miller Electric’s policy to deenergize circuits by the 
wall switch? 

A.: 	 Okay, de-energize circuits by the wall switch. I mean, that’s their policy is 
to turn it off. I mean, what I was saying was if the wall switch is off, 
you’ve got somebody to de-energize the wall switch and watch it. I mean, 
I think -- I mean, I would assume that would be de-energized. You know. 



If you’re working on a light that’s on a switch leg or whatever. That’s 
what I meant.  I mean, what I was saying is whether that’s, per se, exactly 
in the manual, that’s a different story. But, as far as Miller policy, off. 
You know, have it off. The whole circuit, I’m not sure. 

Roesler also spoke with foreman Larry Saye, who explained that it would have been safe 

to wire the fixture with the light switch off, and with safety director John Steele, who 

acknowledged that it was industry practice to work with only the switch off (Tr. 75, 78, 112, 

124-125). Employees did not understand that Miller’s work rule required them to deenergize the 

circuit at the panel box. 

To the extent that journeymen electricians understood how Miller wanted them to 

deenergize the circuit, they used their discretion in deciding whether to comply with Miller’s 

“policy” (Tr. 23-26, 54-56). As Bernard testified (Tr. 25-26): 

Q.:	 Sir, can you explain or would you look at Page 3 of your interview 
statement. I’m trying to understand something that maybe we can 
clarify for the Court here. It says: “Employee states that if they 
work 120 volts, you can only do this if you feel comfortable.” 

What does that mean? 

A.: 	 Well, that means -- what we’re saying here is this is, you know, 
journeyman discretion, in other words. I mean, in the electrical trade there 
are, you know, journeymen that work on things hot. I mean, maybe they 
shouldn’t, but they do. 

You know, but the thing is nobody is not going to work on it unless they 
feel satisfied or comfortable with it. That’s what the statement is saying. 
And, you know, also, I’ll say this, if it’s Company practice, and you’re told 
to turn it off, well, that’s what you need to do. But, there again, we don’t 
always do that. 

But, the thing is if you feel comfortable about doing something, but 
there are flags that go up. But, in this 120-volt case, that’s what 
it’s saying. 

Q.: How about in the 277 volts? 

A.: 	 In that case, well, like and I say, the Company policy is turn it off; but, 
there again, I’ve been guilty of doing it, you know, working on it with it on 
and probably every other journeyman, but that’s one of the tricks of the 
trade.  I’ll put it that way. 



The conclusion remains that Miller tolerated an extensive practice either of working on 

energized circuits or of merely controlling energized circuits at the light switch. For these and 

for the reasons stated in the underlying decision, Miller’s work rule was not sufficiently 

communicated or enforced. After reconsideration, Miller’s employee misconduct defense is 

rejected for items 1 and 2. 

/s/ 

NANCY J. SPIES 

Judge 

Date: July 27, 2001 


